X
Menu
X

Tips & tools

Hoe ga je als hulpverlener om tijdens je werk met Twitter, gamegedrag, Facebook, grooming, loverboys, de smartphone, en afstand en nabijheid op het internet? Zie jij vooral gevaren en ervaar je weerstand? Dan kun je wel wat tips gebruiken hoe je hier het beste mee kunt dealen. deTweetFabriek heeft een aantal handreikingen geschreven om je op weg te helpen met de sociale media en mediawijsheid tijdens je werk als hulpverlener.
EDIT TITLE View All
Overzicht media experts in de gehandicaptenzorg
Overzicht media experts in de gehandicaptenzorg
Binnen de gehandicaptenzorg zijn er veel mensen actief met het maken van content. Bijvoorbeeld met video, vloggen, radio, journaal en podcast. Ben jij op zoek naar media makers? Om samen te werken? Of om een gerichte media opdracht voor jouw organisatie? Dit overzicht met content creators helpt je op weg!
Risicotaxatie-instrument Social Media
Risicotaxatie-instrument Social Media
Met het risicotaxatie instrument social media beoordeelt u als groepsleider, docent, ouder en of verzorger in hoeverre er risico’s schuilen achter het gedrag wat een jeugdige toont. Het instrument is met name gericht op jongeren met een LVB, maar kan ook getoetst worden bij jongeren zonder een LVB. Om een duidelijk en realistisch beeld te krijgen van de ernst van het probleem, wordt er gescreend op drie gebieden: verkenning van de jeugdige zelf, verkenning van het daadwerkelijke probleem en de gevolgen die het probleem met zich meebrengt. Auteur: Joep van der Waal
Corona Kwesties
Corona Kwesties
Komt er nou wel of niet een corona app? Ga je hem wel of niet installeren? Ben jij er al uit? Het maken van de keuze is misschien lastig. Maar misschien ook niet. Met deze 15 prikkelende stellingen en vragen kan je hier samen over in gesprek. Dat helpt je een goede keuze te maken. Deze kaartjes zijn gemaakt na het lezen van onderstaande artikelen. De Standaard  De Volkskrant De Volkskrant Foto uit het AD
Signaleringsplan Sociale Media
Signaleringsplan Sociale Media
Handreiking voor een leuk online leven. Samen praten en afspraken maken over online gedrag. Deze handreiking helpt jou en je client om samen naar zijn of haar online gedrag te kijken. Wanneer gaat het goed, waar zien we dat aan? Wanneer is het mis? Wat doe je zelf? Wat kan ik dan voor je doen?    
Handout Tips voor zorgprofessionals
Handout Tips voor zorgprofessionals
Deze hand-out is gratis te downloaden voor iedereen. Elk kwartaal zorgt DeTweetFabriek dat de lijst bijgewerkt wordt met nieuwe sites. Stuur hem gerust door naar de collega’s! Wil jij binnen jouw zorginstelling Mediaopvoeding en Digitale Vaardigheden op de kaart zetten? Samen met DeTweetFabriek een visie, beleid en implementatieplan maken? DeTweetFabriek is er speciaal voor cliënten, bewoners, verwanten en zorgprofessionals in de gehandicaptenzorg. Neem voor meer informatie contact op info@detweetfabriek.nl
10 tips voor een methodische start met mediawijsheid
10 tips voor een methodische start met mediawijsheid
Hoe zorg je ervoor dat mediabegeleiding aan bewoners/cliënten geen symptoombestrijding wordt? Maar dat dit voor de lange termijn vergroeit in de visie en werkwijze van de begeleiders? Met deze tien tips kan je direct aan de slag met een methodische aanpak van mediawijsheid binnen de woongroep, de instelling of buurtteam.
Praten over internet 10 tips voor begeleiders
Praten over internet 10 tips voor begeleiders
In gesprek gaan over internet kan lastig zijn. Soms heeft het niet je aandacht, maar net zo makkelijk kan je last hebben van handelingsverlegenheid. De tool met tien tips geformuleerd door Mijn Kind Online helpen je op weg om het gesprek aan te gaan. Sanne van der Hagen van Noxqs en ik hebben ze herschreven, zodat ze geschikt zijn voor begeleiders werkzaam in de verstandelijk gehandicaptensector.
Mediawijsheid integreren in zorgplannen
Mediawijsheid integreren in zorgplannen
Hoe zorg je ervoor dat mediabegeleiding aan bewoners/cliënten integreert in de dagelijkse zorg en begeleiding? Wanneer we kijken naar de verschillende leefgebieden van iemand, zie je al snel dat mediawijsheid op elke leefgebied van invloed is. Met deze tool gebaseerd op de domeinen van Shalock, probeer deze invloed, middels vragen, inzichtelijk te maken.
De maatschappelijk werker en de digitalisering
De maatschappelijk werker en de digitalisering
Wie de opleiding MWD gedaan heeft of er nog mee bezig is, is met de volgende 18 competenties bekend. Het zijn de kaders om je vak te leren en te toetsen of je de werkvloer op mag gaan. Ik wil je met deze handreiking laten zien wat mediawijsheid betekend voor jouw als maatschappelijk werker. Ik leg bij iedere competentie uit hoe je competenties van je vak mediawijs kunt benaderen en wil je hiermee een handvat bieden om een start te maken met het werken in het digitale tijdperk.