X
Menu
X

Praten over internet? 10 Tips voor begeleiders in de zorg

wil je praten?Deze tien tips zijn geformuleerd door Mijn Kind Online. Sanne van der Hagen van Noxqs en Sonja Heijkamp van deTweetFabriek hebben ze herschreven, zodat ze geschikt zijn voor begeleiders werkzaam in de verstandelijk gehandicaptensector.

1Start je begeleidingsgesprek met belangstelling voor de game waar je cliënt achter zit. Stel een open vraag over de game of website die open staat, toon interesse.

2Grijp kleine voorvallen in het dagelijks leven aan, zoals een programma op tv, iets in de krant of een verhaal over school of dagbesteding om een gesprek te voeren over sociale media en internet.

3Neem vragen van cliënten altijd serieus en geef altijd antwoord. Ook als je dat moeilijk vindt; je kunt dat erbij zeggen. Als je het geven van een antwoord moet uitstellen (om bijvoorbeeld te overleggen met collega’s), maak dan je belofte waar en kom er later op terug. Een onbevangen vraag waaruit blijkt dat je het (nog) niet weet kan voor jou cliënt een uitdaging zijn om jou mediawijs te maken.

4Kies voor een gesprek situaties waarin je je cliënt niet recht in de ogen hoeft te kijken: tijdens het boodschappen doen, samen de hond uitlatend of staand aan de afwas zijn goede momenten. Gezamenlijk praten over internet op de groep kan ook goed werken. Organiseer eens een media avond of bespreek het internet tijdens het eten.

5Voorkom gezichtsverlies van een cliënt. Als hij of zij aangeeft ergens niet op door te willen gaan, laat dat dan zo. Laat weten dat je beschikbaar bent voor hulp op een ander moment.

imagesCAAMZOJCLuister vooral en breek niet te snel in tijdens een verhaal. Stel vragen die je cliënt stimuleren om nog meer te vertellen. Ga na welke vragen passen bij jou werkmethodiek.

naamloosWees geen betweter, maar stimuleer je cliënt zelf hardop na te denken over zijn eigen situatie of probleem, of dat van een ander. Vraag naar ervaringen en het plan van aanpak.

8Benadruk positieve ontwikkelingen en mogelijkheden. Schenk daarnaast ook aandacht aan de risico’s en gevaren van het internet en sociale media.

9Blijf proberen om contact te houden, ook al lijken sommige cliënten onbereikbaarder dan ooit. Stel grenzen en blijft duidelijk maken wat jij en je collega’s vinden van dingen. Ook al gaan ze tegen je in, het geeft juist steun, hoe gek dat ook klinkt. Te veel vrijheid maakt nog onzekerder.

10Als praten echt niet meer lukt, is schrijven een optie. Ga e-mailen, MSN’en, WhatsAppen, Twitteren of iets dergelijks. Grote kans dat je dan stukje bij beetje weer contact krijgt, ook over ‘grote’ onderwerpen.

Download de bovenstaande informatie in PDF formaat: praten over internet door Noxqs en deTweetFabriek

praten over internet

Meer informatie over sociale media en mediawijsheid in de zorg vindt je op de site van www.Noxqs.nl of www.deTweetFabriek.nl

[Niet citeren of overnemen zonder bron- en auteursvermelding]

Delen

Jouw reactie

  1. Luisteren en iemand zijn verhaal laten vertellen is belangrijk. Gericht vragen stellen zorgt ervoor dat je de juiste informatie krijgt om te handelen. Ook de ontwikkeling van het probleemoplossend vermogen is naar mijn idee belangrijk voor de zorg.

  2. Beantwoorden

    Ik geloof ook dat je veel kan bereiken wanneer je een gelijkwaardig gesprek voert. Ieder mens wil namelijk serieus genomen worden. Vind tip achter daarnaast ook erg goed. Positieve ontwikkelingen moeten altijd benadrukt worden.

      • de TweetFabriek
      • 19 december 2018
      Beantwoorden

      Beste Marie,
      Dank voor je reactie.
      Onlangs is ook op Mediawijzer.net/manifest aandacht gevraagd voor meer dialoog over media.
      Misschien interessant om te onderschrijven?

      Groet Sonja